Régi Idők Mozija

September 18, 2015
A Bárzongorista 4.
NarRator Records
Producer: Tóth Csaba
Number of discs: 2

A dupla albumon a 2006 decemberében a Kempinski Hotelben megrendezett Bárzongorista Gála Művészeinek műsora hallható. A különleges este énekes sztárvendége Bíró Eszter volt.

Az albumról és az estéről, valamint a bárzongorázásról így vall Karafiáth Orsolya:
Egy bár.  A múlt – avagy a bárzongoristák és én (részlet)
„Én vagyok az utolsó bárzongorista” – énekelte Másik János a Cseh Tamással közösen jegyzett Levél nővéremnek 2-őn, 1994-ben. Akkoriban úgy tűnhetett, még akár igaza is lehet. De szerencsére nem így történt. A lassan, alattomosan feledésbe merülő műfaj újra reneszánszát éli. A bárok, kávézók, éttermek lassan újra zenével telnek meg, sokak örömére. (…)

Persze egy bárzongorista nem csak az unalomig ismételt, elcsépelt, kötelező dalokat tudja – akkor elég hamar unalmassá válna. Egy zenésznek több ezer dalt kell tudnia fejből, és azokkal a dalokkal tudniuk kell játszani is: új ízzel gazdagítani, a tempóját váltogatni, átúsztatni egymásba a régi melódiákat. Ha sokáig ülünk egy helyben, valóban szétszálazhatjuk a dalokat, és találunk ott a komolyzenei gyöngyszemektől kezdve, az operett, musical betétdalokon át, a népzenék, örökzöld világ- és magyar slágereken keresztül a modern popzenékig mindent.

De miért is szeretjük annyira ezt a műfajt? Mert az éjszaka élete mindig titokzatos kissé. Mert egy régies hangulatú lokálban megelevenednek a díszletek, és egy estére újra hölgyek, dámák lehetünk, és a párunk – ha van – gáláns, régivágású úriember. Mert néha jó egy fekete-fehér film hősének lenni. (…)

Ahogy ezt a dalomban meg is írtam: „Álomszerű fény, / váratlan futam:/ ragtime és elfelejtett filmzene. /Pohárcsengés – hangok koccintanak. /Ha visszacseng a múlt, meghallod-e? //Nem kell cilinder, más időket élünk. /Vagy mégsem? És ezt is csak képzelem? /Hogy Pest, az biztos. Évet nem tudok. /Egy bár. A múlt. Gyere és tarts velem.”

CD 1.

1. Farkas Sándor műsora (2:18)
2. Farkas Sándor és Bíró Eszter duettje (6:43)
3. Pá, kis aranyom! / Ki tudja miért?
4. Taligás Tibor műsora (18:09)
5. Taligás Tibor és Bíró Eszter duettje (4:52)
6. Munka után / Mindenkit elfelednek egyszer
7. Táborosi István műsora (15:41)
8. Táborosi István és Bíró Eszter duettje (6:28)
9. Mindíg az a perc a legszebb perc / Köszönöm, hogy imádott

CD 2.

1. Orosz János műsora (2:10)
2. Orosz János és Bíró Eszter duettje (5:45)
3. Holdvilágos éjszakán / Úgy szeress!
4. Ökrös Ottó műsora (16:06)
5. Ökrös Ottó és Bíró Eszter duettje (8:08)
6. Hamvadó cigarettavég / Ezt a nagy szerelmet
7. Jan Stjerna műsora (14:24)

Share: